Μάθε πως να φτιαξεις το δικό σου ρολόι

Η ιδέα είναι δική σας και εσείς είστε ο δημιουργός της!

Για να επιλέξετε τον σωστό μηχανισμό και δείκτες ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

1. Το ρολόι σας θα είναι επιτραπέζιο, τοίχου, θα διαθέτει εκκρεμές ή/ και ήχο; Επιλέξτε τον σωστό μηχανισμό με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά.

2. Το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε για καντράν θα είναι ξύλο, μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, plexiglass ή ίσως και να μην βάλετε καθόλου καντράν; Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να μετρήσετε το πάχος του σε mm ώστε να διαλέξετε τον μηχανισμό με το σωστό μήκος άξονα. Οι μηχανισμοί μας διατίθενται για ρολόγια με πάχος καντράν από 2mm έως 19.2mm. Σε όσες περιπτώσεις χρησιμοποιήσετε καντράν θα πρέπει να ανοιχτεί μια τρύπα 1cm στο κέντρο για να περάσει ο άξονας του μηχανισμού και να ασφαλίσει η ειδική βίδα.

3. Το ρολόι σας τι μέγεθος θα έχει; Χρειάζεται να ξέρετε την διάμετρο του ή το πλάτος του στην περίπτωση που δεν είναι κυκλικό ώστε να επιλέξετε το σωστό μήκος για τους δείκτες, να μην ξεφεύγουν ή να «πέφτουν» επάνω στους αριθμούς αλλά να μην είναι και μικροί.

4. Οι δείκτες βγαίνουν σε πολλά σχέδια και χρώματα σε πλαστικό και μέταλλο, οπότε σίγουρα με βάση το φόντο του καντράν σας θα επιλέξετε το σωστό σχέδιο και χρώμα ώστε να κάνει αντίθεση και οι δείκτες να είναι εμφανείς! Εάν επιλέξετε να φτιάξετε ρολόι από κάποιο κυρτό αντικείμενο, πχ τηγάνι, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μεταλλικούς δείκτες ώστε να τους δώσετε την ίδια καμπυλότητα. Οι μεταλλικοί δείκτες είναι πάντα ευλύγιστοι.

5. Θα τοποθετήσετε κάποια σύμβολα ώρας, αριθμούς λατινικούς ή αραβικούς; Θα βρείτε διάφορα μεγέθη σε μεταλλικούς αριθμούς στο κατάστημα μας.

6. Θα επιλέξετε δευτερόλεπτο ή όχι; Στην περίπτωση που δεν θέλετε δευτερόλεπτο μπορείτε να τοποθετήσετε την ειδική τάπα.